wat is Volkoren eigelijk

Volkorenbrood is goed voor je.

Volkorenbrood is goed voor je.

In de volksmond zeggen we vaak Volkoren, maar wat is dit nu

Volkoren is meel van de hele graankorrel.De hele graankorrel wordt dan vermalen inclusief de buitenste laag ( zemel )

Als men volkorenbrood maakt, moet dit dus meel zijn van de hele graankorrel.

In Nederland wordt volkoren/meel beschermt in het warenwetbesluit daar staat in dat: het ‘volkoren’ mag heten als alle van natuurlijke voorkomende bestanddelen van de desbetreffende graansoort in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn, Als men volkorenmeel zeeft en alle zemeltjes eruit haalt, dan houden we bloem over

Als je een gedeelte bloem met volkorenmeel mengt en daar brood van maakt noemen we dat bruinbrood, vaak is de verhouding dan 80 procent volkorenmeel en 20 procent bloem

Bruinbrood heeft meestal ook een groter volumen dan volkoren, dit komt door het aandeel bloem in het deeg.

Maar terug naar volkoren.

Volkoren is het gezonds voor de mens, dit komt doordat de grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel in de zemel zit.

In granen zitten fermenteerbare en niet fermenteerbare vezels, beide vezelsoorten zijn belangrijk.

Fermenteerbare vezels: 

bevorderen de stoelgang

stimuleren de groei van goede bacteriën

niet fermenteerbare vezels:

vergoot het volume van de darminhoud

geeft een voller gevoel

en het bindt cholesterol aan zich waardoor dit wordt afgevoerd