Meer dan 100 jaar Bakker Meijer

Geschiedenis

Bakker Meijer is niet meer weg te denken uit het centrum van Heemskerk
al ruim meer dan 100 jaar maken wij de mooiste en lekkerste produkten voor de inwoners van Heemskerk en omstreken.

Geschiedenis

Willem (1885) en Johan (1886) raakten als 12-jarige bakkers- knechtjes al vertrouwd met vroeg opstaan, balen meel versjouwen, takkenbossen op het vuur gooien, deegtrappen, kneden, rollen en bollen en het mooie resultaat: geurig brood! Ook het afzien en doorgaan hoorden daarbij, en werden door de twee wellicht als levensopdracht in hun karakter opgenomen. Willem keek de kunst af bij diverse bakkers en begon op zijn 27e een eigen bakkerij in Heemskerk. Zijn zonen Cor, Jan en Joop kozen – wat is kiezen? – ook voor het bakkersvak.

Jan probeerde in Den Haag een bakkerij op te zetten, maar moest zijn pogingen na verloop van tijd opgeven. Later koos hij voor een carrière bij Hoogovens in IJmuiden. Hoogstwaarschijnlijk een verstandige keuze! Immers, het bakkerschap is een roeping, een gevolg van een erfelijke belasting of een gewetenskwestie, maar waarschijnlijk geen nuchtere keuze! Joop kon zijn bakkersneigingen niet weerstaan, zag dat het in Nederland steeds moeilijker werd en probeerde in Canada ruimte

te vinden voor zijn aspiraties. Na een tijdje bij Canadese bakkers te hebben gewerkt, richtte hij in 1958 de Delta Bakery op. De bakkerij aan de Delta Plaza in Ladner werd snel bekend bij de liefhebbers van goed Hollands brood. Vanuit ,de wijde omgeving, tot Vancouver aan toe, kwamen de klanten om zijn brood te kopen.

Zoon Cor bleef bakkerij Meijer in Heemskerk trouw en als er iemand het principe van “afzien en doorgaan” in praktijk heeft gebracht dan was hij het wel. Met griep onder de leden een nacht ploeteren en dan nog eens keer overdag sneeuw en wind trotseren om brood te bezorgen bij de klanten; het is gelukkig niet meer van deze tijd! Tijdens zijn “ambtsperiode” kraakte de bakkerij regelmatig in haar voegen wegens de toenemende drukte en de daarmee gepaard gaande veranderingen van machinepark en werkruimten. Vaak was het werken tegen de verdrukking in. Ambtenaren van de gemeente Heemskerk lagen regelmatig dwars als er gevraagd werd om medewerking bij de modernisering en uitbreiding van ons bakkersbedrijf.

In Canada zal Bill (1946) ongeveer hetzelfde als zijn Heemskerkse neef Wim overkomen zijn. Al jong de bakkerij in en samen met pa de boel draaiende houden. Uiteindelijk koos hij voor een eenvoudiger vak: elektrotechniek. Zowel de Delta Bakery te Ladner als Bakkerij Meijer te Heemskerk bestaan nog. Maar alleen in Heemskerk zijn hét nog Meijers die de boel draaiende houden.

Op al die bakkers, hun vrouwen en kinderen en zelfs op vele aangetrouwde kinderen, heeft het bakkers leven invloed gehad. Aan hun aller handen kleeft deeg! Ruim 50 familieleden hebben er direct mee te maken gehad, en nog eens tientallen minder direct maar niettemin behoorlijk: als bakker, winkelhulp, broodventer, koekinpakker, krentenwasser, broodsnijder, vakantiehulp, …noem maar op. Geploeter in de nacht, drukte overdag, altijd was er werk aan de winkel, voor jong en oud.

Saai was het echter nooit!

 

Voorzover ik het kan beoordelen is een bakkergezin niet te vergelijken met een gewoon huishouden. Wonen en werken liepen altijd door elkaar en zelfs in je eigen bed lag je niet veilig, want om de haverklap waren er uitvallers waarvoor invallers nodig waren. Vooral in de jaren 50 tot 70 was het bovendien onrustig door de talloze groeistuipen die het bedrijf doormaakte. De ene verbouwing na de andere, een andere oven, een verbeterde indeling van de bakkerij, een uitbreiding, een winkelrenovatie, etcetera! Er bleef bijna geen steen op de andere staan! Stof, troep, puinhopen, bergen hout, hakken, zagen, slopen, sjouwen, metselen, timmeren: het ging maar door!

 

Tegen sinterklaas en kerst waren de magazijnen tot de nok toe gevuld met brood, speculaas, banketstaven, tulbanden, gebak en koek. Zelfs de woonkamer stond vol! Een kind zou kunnen denken dat we in Luilekkerland leefden. Maar het leek eerder op een mierennest. Het was een komen en gaan van bakkerijpersoneel, klusjesmannen -vaak ooms -, hulpen in de huishouding, winkelmeisjes, vertegenwoordigers, leveranciers, en daarbij nog het gewone sociale verkeer van familie, vrienden en kennissen. Er valt werkelijk een boek over te schrijven! Maar goed, wat er gebakken werd was meestal van prima kwaliteit. Er werd wel eens stevig gevloekt als er een oven vol brood verbrandde of als de glazen thermometer werd meegedraaid in het deeg, maar vaak ook – in de tijd van mijn vader – klonk er een prachtig lied.

 

Willem (1885) stond al bekend om zijn bijzondere brood en speculaas. Cor (1915) deed het niet slechter en maakte bovendien krentenbrood dat befaamd werd in de wijde omgeving. Ook Wim (1943) stond zijn mannetje. En al die Meijers bij elkaar hebben toch heel wat prijzen en onderscheidingen voor hun bakwerk binnengehaald. Laten we daarbij vooral ome Joop (1918) niet vergeten. Zijn zoon Harry (1947-1981) placht van zijn vader te zeggen:

“Alleen God maakt beter brood, maar hij gebruikt het recept van mijn vader!”

1912-1925 Het begin

Willem (1885) en Johan (1886) raakten als 12-jarige bakkers- knechtjes al vertrouwd met vroeg opstaan, balen meel versjouwen, takkenbossen op het vuur gooien, deegtrappen, kneden, rollen en bollen en het mooie resultaat: geurig brood! Ook het afzien en doorgaan hoorden daarbij, en werden door de twee wellicht als levensopdracht in hun karakter opgenomen. Willem keek de kunst af bij diverse bakkers en begon op zijn 27e een eigen bakkerij in Heemskerk.

1925-1950 De StrandBakker

Rond de jaren 30 is er zelfs een bakkerswinkel Meijer op het strand geweest, zo vertelde mijn schoonvader Wim.

Het was een hele klus om daar met de bakkersfiets te komen, zeker als het ineens veel beter weer werd dan verwacht en er hals over kop meer brood naar de winkel op het strand gebracht moest worden. Het zweet stond op de rug van de jongens die het laatste stuk door het mulle zand moesten ploegen.

Logistiek was het zo’n grote opgave dat er na een aantal jaren werd besloten om te stoppen met de Strandwinkel.

 

1950-1975 verhuizen en verbouwen

in 1971 zijn wij verhuist naar het pand waar we nu zitten

daarvoor zaten we wel aan de Gerrit van Assendelftstraat maar aan de overkant

een nieuw pand betekend verhuizen en verbouwen

maar ook meer ruimte voor nieuwe ontwikkelingen

1975-2000 Wim Meijer

dit was de periode dat wim meijer aan het roer stond

wim een baker in hart en nieren, die met liefde voor het vak iedere dag vroeg opstond om voor de Heemskerkers en omgeving brood en banket te maken.

wim is de ontdekker van onze Revitaal brood, volkoren-brood waar lekker veel zaden en geroosterde stukjes soja in zijn verwerkt.

wat weer een positieve invloed op je gezondheid kan hebben.

 

2000-2015 Hofleverancier

wij zijn koninklijk onderscheiden met het hofleverancier, deze werd uitgereikt door burgemeester Nawijn

2015-heden

onze huidige winkel is in 2018 grondig verbouwd en verrijkt met een Bakkers-cafe, waar je heerlijke tosti’s en diverse vers belegde broodjes kunt nuttigen

maar ook onze brood&banket produkten  komen nog beter tot hun recht.

we hebben een prachtige winkel waar je lekker kunt struinen en de tijd kunt nemen om te vinden wat je zoekt.