Zoek
Filters
Close

Kauwen

maandag 22 juni 2015

“Goed kauwen”, adviseren veel moeders hun kinderen. En terecht, want kauwen is belangrijk voor de spijsvertering maar ook voor de mondgezondheid. Met voedsel zoals smoothies en drinkontbijt lijkt het of we steeds minder hoeven te kauwen. Het tegendeel is waar! Goed kauwen draagt in meerdere opzichten bij aan je algehele gezondheid.

Kauwen en spijsvertering

In de kauwfase wordt het voedsel geanalyseerd en worden kenmerken zoals smaak en structuur doorgeseind naar de hersenen. Die brengen vervolgens het spijsverteringsstelsel in paraatheid. De spijsvertering begint al in de mond. Speekselenzymen breken zetmeel af en zetten het om in glucose. Bovendien werkt speeksel als glijmiddel. Verder heeft goed gekauwd voedsel een groter oppervlakte waardoor voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen en afgebroken. Door goed te kauwen, kun je overmatige gasvorming en een opgeblazen gevoel voorkomen of verminderen. Ook voorkom je aandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom.

Kauwen en speeksel

Door kauwen stijgt de speekselproductie om het voedsel makkelijker verteerbaar te maken. Deze bevochtiging draagt ook bij aan de smaakbeleving. Minder bekend is de beschermende werking van speeksel voor het gebit en de mond. Speeksel spoelt de mond, neutraliseert zuren uit voeding, herstelt het glazuur en doodt bacteriën. De verschillende enzymen, eiwitten, antistoffen en elektrolyten in speeksel vervullen tal van functies. Zo remt het enzym lysozyme de groei van veel bacteriën. Histatinen zijn eiwitten met een antimicrobiële en antischimmelwerking die er onder andere voor zorgen dat wonden sneller dichtgroeien. Het eiwit statherine bindt calcium en helpt het glazuuroppervlakte te beschermen. Ook werkt het antibacterieel. Een andere hulpstof is lactoferrine, dat de hechting van bacteriën aan de tanden remt.

Kauwen en kaken

Ook voor de kaken is kauwen belangrijk. Tandartsen waarschuwen ervoor dat verslapping van de kauwspieren ook de kaken zelf verzwakt en het gebit kwetsbaar maakt.

Kauwen en verzadiging

Kauwen draagt ook bij aan het verzadigingsgevoel. Door niet of te snel te kauwen, krijgen onze hersenen geen tijd om histamine aan te maken, een verzadigingshormoon dat 15 tot 20 minuten na de eerste hap vrijkomt. Zo eten we meer dan eigenlijk nodig is.

Kauwen en het brein

Steeds meer onderzoeksresultaten geven aan dat goed kauwen mogelijk het geheugen verbetert. Door te kauwen verbetert de doorbloeding van bepaalde delen van het brein en gaat de hartfrequentie omhoog. Volgens prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie (VU Amsterdam) en Bewegingswetenschappen (RU Groningen), kan goed kauwen eraan bijdragen dat oudere mensen langer hun zelfstandigheid behouden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat bij ouderen met een gebitsprothese, die daardoor vaak slechter kauwen, de frontale lob minder goed functioneert. “In de frontale lob bevinden zich de executieve functies – de hogere controlefuncties, zoals de impulscontrole en planning – die iemands mate van zelfstandigheid bepalen.”

 

Plaats uw commentaar
Nieuws
Haver - woensdag 16 september 2015
Haver is een voedzaam en vezelrijk product.
lees verder...
Wat is Meergranenbrood - vrijdag 26 juni 2015
Meergranenbrood is brood dat gemaakt is van meerdere graansoorten
lees verder...
top