Zoek
Filters
Close

Gluten

maandag 22 juni 2015

 

Gluten zijn eiwitten die zitten in veel graansoorten, vaak kan je zeggen dat als iets meel of bloem bevat het automatisch ook gluten bevat.

tijdens het kneden vormen deze eiwitten (gluten) een netwerk wat zorgt voor elasticiteit en stevigheid in het deeg. In het netwerk wordt water “gevangen” en later, tijdens het rijzen, vormt zich lucht wat blijft opgesloten zitten tussen dit netwerk. Door de gluten ontstaat de lekkere ‘wollige’ structuur die we kennen van het brood.

 

Mensen met coeliakie (=glutenallergie) mogen absoluut geen gluten eten!

Voor mensen zonder coeliakie heeft het totaal geen voordeel om gluten te laten staan, het is geen pretje om glutenvrij te eten en ook nog genoeg van alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je dus geen coeliakie hebt kunnen gluten absoluut geen kwaad. (zie voedingscentrum & healtgrain.org)

 

Overigens is een tarweallergie niet hetzelfde als een glutenallergie. Mensen met een overgevoeligheid voor tarwe kunnen soms, na eigen ondervinding wel brood van bijvoorbeeld spelt of andere granen eten.

Plaats uw commentaar
Nieuws
Haver - woensdag 16 september 2015
Haver is een voedzaam en vezelrijk product.
lees verder...
Wat is Meergranenbrood - vrijdag 26 juni 2015
Meergranenbrood is brood dat gemaakt is van meerdere graansoorten
lees verder...
top