Zoek
Filters
Close

Broodsoorten

maandag 22 juni 2015

BROODSOORTEN

Wit
Knipwit, casinowit, tijgerwit, ciabatta, kaiserbroodjes: witbrood is er in veel varianten. Bakkers maken witbrood van bloem: het gemalen binnenste van de graankorrel, dat de meelkern heet. Witbrood levert energie, vezels, vitamines en mineralen, maar minder dan in bruin- of volkorenbrood.

Bruin
Bruinbrood maken bakkers van tarwemeel: meel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. In volkorenmeel zit de hele graankorrel: de meelkern, de zemel én de kiem. Hoe meer volkorenmeel de bakker gebruikt, hoe rijker de smaak van het bruinbrood en hoe meer goede voedingsstoffen het bevat.

Volkoren
Brood mag alleen volkoren heten, als het volledig van volkorenmeel is gemaakt. Of het meel nu fijn of grof gemalen is, maakt geen verschil. Het blijft volkorenbrood. Volkorenbrood heeft de volle smaak van graan en bevat een vergelijkbare hoeveelheid energie als wit- en bruinbrood, maar de meeste vezels, vitamines en mineralen.

Meergranen
De naam zegt het al: meergranenbrood is, naast tarwe of rogge, gemaakt van meerdere graansoorten. Bakkers maken meergranenbrood op basis van bloem, volkorenmeel of een combinatie daarvan. Meergranenbrood komt dus voor in de soorten wit, bruin en volkoren.

Vaak voegen ze ook nog extra zaden, pitten en noten toe. Ook hier geldt: hoe hoger het percentage volkorenmeel, hoe gezonder.

Spelt
Speltbrood maken bakkers van spelt, familie van tarwe. Het brood heeft een iets pittiger smaak dan tarwebrood, bijna nootachtig. De voedingswaarden van speltbrood en brood gemaakt van tarwe zijn vergelijkbaar. Speltbrood is ook niet glutenvrij of bewezen lichter verteerbaar. De meest gezonde variant van speltbrood, is die gemaakt van volkorenspeltmeel, dus met de hele graankorrel.

Verschillende graansoorten
Het meeste brood wordt gemaakt van tarwe. Maar er zijn ook nog andere graansoorten zoals spelt, rogge en mais. Daar wordt bijvoorbeeld speltbrood, roggebrood of maisbrood van gemaakt.

 

 

Plaats uw commentaar
Nieuws
Haver - woensdag 16 september 2015
Haver is een voedzaam en vezelrijk product.
lees verder...
Wat is Meergranenbrood - vrijdag 26 juni 2015
Meergranenbrood is brood dat gemaakt is van meerdere graansoorten
lees verder...
top